Springbitten toegelicht: Sprenger Novocontact bitten
Het vinden van het juiste bit is voor iedereen verschillend. Per discipline, opleidingsniveau en type paard komen er andere aspecten kijken voor de mogelijkheden en wensen van een goed bit. Voor jonge paarden zijn er de basisbitten en opleidingsbitten, maar naarmate je verder komt kan het fijn zijn wanneer een bit jou en je paard extra ondersteunt. Met Sprenger kijken we in de blog graag naar het assortiment springbitten. Op zoek naar een bit voor sensibele paarden? Lees dan snel verder over de Sprenger Novocontact bitten.
In de keuze voor het juiste bit wordt er vaak gekeken naar de meest geschikte zijdelen. Je kiest voor losse ringen, een bit met scharen of een Pelham voor meer invloed. Maar wist je dat het mondstuk net zoveel kan betekenen?
Ontwikkeling
Door de jaren heen heeft er al een ontwikkeling opgetreden in de populaire diktes van mondstukken. De paardenmond is verfijnder geworden, waardoor we ook toewerken naar dunnere mondstukken. Was eerst een bit van 18mm dikte de standaard, de nieuwste modellen van Sprenger zijn verkrijgbaar in 12mm. Ook het materiaal heeft een ontwikkeling ondergaan: van standaard rvs naar het innovatieve Sensogan. Deze mix van onder andere mangaan zorgt ervoor dat het kauwproces wordt bevorderd en dat de oxidatie gedoseerd vrijkomt.
Ovaal
Een andere ontwikkeling van Sprenger zijn de ovalen mondstukken van de Novocontact bitten. Het mondstuk is hierdoor niet dikker, maar platter gemaakt, zodat er een groter inwerkingsvlak ontstaat. Bij een lichte teugeldruk ontstaat er daardoor een zachte druk op een breed oppervlakte van de tong. Komt er meer druk op de teugel te staan, dan draait het mondstuk naar voren en wordt het raakvlak kort verminderd. Uit onderzoek is gebleken dat dit subtiele verschil in druk zorgt voor een betere acceptatie van de aanleuning tussen jou en je paard.
Enkel- of dubbelgebroken?
Het Novocontact mondstuk is zowel als enkel- als dubbelgebroken bit verkrijgbaar. Beide varianten zijn geschikt voor sensibele paarden, maar er zit toch een verschil in de werking.
Wil je paard je hand niet goed volgen, waardoor hij vaak achter de teugel gaat lopen? Ga dan voor het enkelgebroken Novocontact bit. Je kunt hele precieze, maar zachte hulpen geven. Erg fijn als je paard sensibel is en snel overreageerd op een hulp. Heb je een sensibel paard dat soms tegen de hand komt en sterk wordt? Het dubbelgebroken Novocontact bit heeft door het middenstuk een iets duidelijkere inwerking op de tongranden. Bij de Novocontactbitten is de dubbelgebroken variant sterker qua inwerking dan het enkelgebroken bit. Bij de meeste andere bitten is dit juist andersom.
Zijdelen
In het vinden van het juiste bit werkt Sprenger aan de hand van vier stappen. Je begint met het vinden van de juiste maat en maakt daarna de keuze voor het juiste mondstuk. De derde stap is het zoeken naar het geschikte zijdeel. Een goedgekozen zijdeel zal de werking van je mondstuk nog beter ondersteunen. Door de unieke vorm van het Novocontact mondstuk is met veel zijdelen te combineren: een watertrens, een bustrens of pelham.
Test het zelf
Denk je dat een novocontact bit jou en je paard kan helpen? Bekijk snel onze testbitten van het testcenter! Je bestelt het bit en hebt daarna 7 dagen de tijd om het thuis te testen. Na deze periode kan je het product retourneren en aangeven of je een nieuwe versie wilt ontvangen of het aankoopbedrag gecrediteerd wilt krijgen. Bij het crediteren worden alleen de verzendkosten in rekening gebracht.