HELP mijn merrie heeft last van haar hormonen

Weergaven
HELP mijn merrie heeft last van haar hormonen

Het voorjaar is weer in aantocht en dat betekent dat veel merries hier en daar last kunnen hebben van de hormonen. Hoe werkt dit nu precies en wat kun je doen ter ondersteuning?

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en de paarden verliezen hun dikke wintervacht… maar niet alleen dat: de geslachtdrift komt ook weer op gang! De geslachtshormonen van je paard zijn verantwoordelijk voor het op gang komen van de geslachtsdrift, bij hengsten Testosteron, bij merries Oestrogeen en Progesteron.

De vruchtbaarheid van de merrie

De vruchtbare periodes van de merries lopen van maart t/m September. Je kunt vaak in die maanden zelf goed merken dat je merrie hengstig is. Over het algemeen zijn merries ongeveer 320 dagen drachtig en duurt de cyclus ongeveer 21 dagen.

Naast het op gang brengen van de geslachtsdrift zorgen de geslachtshormonen ook voor de productie en rijping van geslachtscellen, het reguleren van de cyclus en tijdens de dracht voor de melkproductie.

Mijn paard is erg humeurig, hoe kan dit?

Goede voeding is erg belangrijk, want als de darmflora in balans is kunnen de andere systemen in het lichaam ook goed werken. Daarnaast is ook de lever essentieel. De lever heeft een reinigende functie in het lichaam. Dit heeft niet alleen betrekking op stoffen die het paard via het voer binnen krijgt, maar zeker ook de luchtvervuilers als uitlaatgassen, ammoniak dampen uit een vieze stal, watervervuiling, etc. Daarnaast maakt de lever ook cholesterol aan, een bouwstof voor geslachtshormonen. Als de lever zijn werk niet kan doen zorgt dit voor een verstoring van de geslachtshormoonhuishouding.

Als de hormoonhuishouding uit balans is kan dit zich uiten op verschillende manieren. Denk hierbij aan de zogenaamde ‘pismerrie’, agressiviteit, verminderde vruchtbaarheid, uitblijven van de hengstigheid, langdurige hengstigheid, onregelmatige cyclus en overmatige geslachtsdrift.

naf oestress bij merries

NAF Oestress en de Hormonale Disbalans

Herken jij een van de bovenstaande gedragingen bij jouw paard? Dan kan het goed zijn dat de hormoonhuishouding niet meer in balans is. Het is natuurlijk belangrijk dat je goed nagaat of het management van je paard in orde is, voordat je overgaat tot bijvoorbeeld medicijnen of een supplement zoals NAF Oestress. Denk hierbij aan:

·         Welke voeding krijgt het paard? Sluit dit aan op het werk wat hij moet doen?

·         Zijn er stressfactoren (transport, pijn, alleen staan, etc)?

·         Heeft  het paard mogelijk tot contact met soortgenoten?

·         Kan het paard natuurlijk gedrag vertonen? Is er (voldoende) weidegang?

·         Krijgt het paard voldoende beweging?

·         Hoe is de huisvesting georganiseerd?

·         Wat is de kwaliteit van de lucht (bedompte stallen of frisse lucht)?

·         Heeft het paard een natuurlijk dag en nachtritme door de langer wordende dagen of staat het paard altijd in kunstlicht?

·         Heeft het paard medicijnen gehad die voor een disbalans in de darmflora zouden kunnen zorgen (bijvoorbeeld antibiotica)?

Het kan dus zo zijn dat je merrie last heeft van de hormonen door een disbalans. Je kunt er dan voor kiezen om naast een zo goed mogelijk management, ook een supplement zoals de NAF Oestress bij te voeren.

NAF Oestress, waarom is dit juist zo geschikt?

NAF Oestress bevat onder andere magnesium en natuurlijke anti-oxidanten die de hormoonhuishouding ondersteunen, maar die ook zorgen voor een gelijkmatig temperament en humeur bij je merrie (maar ook bij hengsten). Je kunt op deze manier de hormoonspiegel op natuurlijke wijze ondersteunen, waardoor je paard zich makkelijker kan ontspannen en zich meer kan focussen op het werk.

Het is wel aan te raden om de NAF Oestress  gedurende het hele lente- en zomerseizoen bij te voeren. Je kunt eventueel de dosis verhogen in overeenstemming met de oestruscyclus. Mocht je paard het gehele jaar last hebben van de hormoonhuishouding, kun je er ook voor kiezen om het gehele jaar NAF Oestress te geven ter ondersteuning.

naf oestress

‘Mijn merrie had sinds haar veulen 3 jaar geleden heel erg last van merrie kuren, vooral als ze hengstig was sloeg ze soms de tussen muur er bijna uit als de andere paarden maar naar haar keken. Oren zo plat in de nek dat ze bijna verdwenen. Sinds de NAF oestress is het een totaal ander paard! Ze krijgt het nu 3 weken. (Bijna) geen platte oren meer, en de andere paarden durven ook weer haar kant op te kijken :-)’


Gerelateerde berichten
Gastblog NAF: De oestrogeencyclus bij sportmerries
Het samenwerken met merries kan veel voldoening geven, maar de hormooncyclus kan het soms moeilijk maken om fijn te trainen, zeker wanneer ze op de top van hun kunnen moeten zijn. Bokken, slaan, bijten en weigeren voorwaarts te gaan kan het rijden lastig maken en hebben duidelijk invloed op onze wedstrijdresultaten; maar waarom zijn merries zo ...
© 2025 DocHorse. All Rights Reserved.