Koel de benen van jouw paard effectief

Koel de benen van jouw paard effectief

We hebben als paardeneigenaren allemaal wel eens de benen van onze paarden moeten koelen door bijvoorbeeld een wondje of een zwelling. Ook wanneer je paard een zware training heeft gehad kan het heel effectief zijn om de benen te koelen. Wat is nu eigenlijk de beste manier om de benen te koelen? Wij leggen het uit in deze blog.

benen koelen

Belangrijk is om eerst na te gaan hoe het paardenlichaam werkt op het moment dat er een zwelling ontstaat. Wanneer je paard zich aantikt of blesseert, komt het lichaam in actie met als doel het opruimen van het kapotte weefsel. Dit opruimen gaat gepaard met extra warmte doordat er een verhoogde dorbloeding rondom het beschadigde weefsel ontstaat. In veel gevallen gaat het lichaam zo hard aan het werk dat er te veel zwelling en warmte ontstaat. Om het proces af te remmen en de doorbloeding te verminderen, is koelen verstandig. Hiermee kun je de overreactie van het lichaam op de zwelling afremmen.

Bij een acute blessure of zwelling is het dus zeker aan te raden om direct te gaan koelen. De bloedvaten zijn in de meeste gevallen beschadigd waardoor er snel een zwelling ontstaat. Door het koelen neemt de zwelling af en wordt de pijn verlicht.

Echter, na een zware training is het ook heel effectief om de benen te koelen. Zeker wanneer je zwaar getraind hebt worden de pezen van je paard extra belast. De temperatuur kan in dit geval heel erg oplopen, tot zelfs wel 41 graden. Dit kan onherstelbare schade aanbrengen in het paardenbeen.

Het weefsel in de pezen is namelijk slecht doorbloed, waardoor afvalstoffen niet snel afgevoerd kunnen worden. Koelen is in dit geval onwijs belangrijk; wetende dat het paardenbeen zo heet kan worden tijdens een training. Zorg altijd voor een goede warming-up en cooling-down. Goed instappen verhoogt namelijk de doorbloeding en daarmee is de kans op schade aan de pezen en spieren veel kleiner.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om de benen van je paard te koelen. Welke is dan precies de beste? Wij nemen de verschillende mogelijkheden met je door.

Koelen met de slang

Het koelen van de benen met een tuinslag kost over het algemeen wat meer tijd en water dan bijvoorbeeld een coolpack. Toch is uit onderzoek gebleken dat het koelen met water veel effectiever is; coolpacks blijven vaak niet lang genoeg koud, en zijn daarnaast niet zo koud als stromend water. Wel is het belangrijk dat de temperatuur van het water tussen de 0 en 10 graden is, en dat je minimaal 20 minuten koelt voor het beste resultaat.

Om het koelen met de slang efficiënter en makkelijker te maken, kun je ook gebruikmaken van de Equine LegCooler. Dit systeem bestaat uit vier slangetjes, die om de benen van het paard gaan en gedoseerd koud water langs de benen laat stromen. Je leest alles over de Equine LegCooler hier.

Koelen met Icepacks

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de benen van je paard te koelen met icepacks. Ondanks dat het koelen met water het meest effectief is, is het koelen met icepacks ook een goede manier om de benen af te laten koelen. Belangrijk is hierbij wel dat je de icepacks niet te lang om laat; als deze na een tijd opgewarmd zijn op het paardenbeen, krijg je juist een tegenovergesteld effect.  

Een icepack heeft echter wel langer de tijd nodig om het paardenbeen te koelen.

Koelen met Cooling Gel

Er bestaan ook verschillende gels die je op het paardenbeen kunt doen; echter moet je hier wel altijd voorzichtig mee zijn, als jouw paard een wondje heeft zijn deze namelijk niet geschikt. Wanneer jouw paard snel last heeft van dikke benen of een zwelling heeft kun je ervoor kiezen om een klei op te smeren. De meeste van deze kun je een hele nacht laten zitten.

Related Posts