Gastblog NAF: De oestrogeencyclus bij sportmerries
Het samenwerken met merries kan veel voldoening geven, maar de hormooncyclus kan het soms moeilijk maken om fijn te trainen, zeker wanneer ze op de top van hun kunnen moeten zijn. Bokken, slaan, bijten en weigeren voorwaarts te gaan kan het rijden lastig maken en hebben duidelijk invloed op onze wedstrijdresultaten; maar waarom zijn merries zo lastig en waarom laten ze deze tekenen van ongemak zien?
Door: Kate Hore, Senior nutritionist bij NAF
Het samenwerken met merries kan veel voldoening geven, maar de hormooncyclus kan het soms moeilijk maken om fijn te trainen, zeker wanneer ze op de top van hun kunnen moeten zijn. Bokken, slaan, bijten en weigeren voorwaarts te gaan kan het rijden lastig maken en hebben duidelijk invloed op onze wedstrijdresultaten; maar waarom zijn merries zo lastig en waarom laten ze deze tekenen van ongemak zien?
Het eerste wat we ons moeten beseffen is dat merries, net als hengsten, een volledig en intact voorplantingsstelsel hebben, met alle hormonale gevolgen van dien. Van hengsten kunnen we verwachten dat ze af en toe opgewonden zijn, maar hetzelfde kan gelden voor merries. In het wild is het hoofd van de kudde vaak een oudere merrie, de ‘alfa merrie’ genoemd, die haar dominantie kan laten gelden ondanks dat ze niet zo sterk is als de hengst. Deze alfa positie kan vloeiend worden overgenomen door andere alfa merries in de kudde. Zo kan er bijvoorbeeld een alfa merrie zijn voor het voeden en drinken en een andere alfa merrie voor het leiden van de kudde.
Als jouw merrie zo’n alfa merrie is ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Echter, met de dieptepunten komen ook de hoogtepunten. Men zegt dat merries zich minder snel hechten aan hun eigenaar of ruiter, maar wanneer die band is ontstaan zijn jullie een fantastische combinatie. Merries kunnen vastberaden zijn, snel denken en bereid zijn om de leiding te nemen – dit alles maakt haar een geweldige partner. Als je het geluk hebt een merrie te bezitten is het zaak om met haar samen te werken, want tegen haar wil in gaan zal jullie niet verder brengen.
De hormooncyclus van de merrie volgt vaak een vast patroon van maart tot ongeveer oktober, al kan dit per merrie verschillen en de mate van de gedragsverandering is ook per individu anders. Waar sommige merries nauwelijks hengstigheid vertonen, lijken anderen constant hengstig te zijn. Bovendien hebben niet alle merries een regelmatige cyclus wat het lastig maakt om de veranderingen aan te zien komen, wat de sportprestaties nadelig kan beïnvloeden. Voor de merrie worden de uitdagingen van de hengstigheid ook nog eens vergroot door haar anatomie. De eierstokken van de merrie liggen vlak achter het zadel en het komt vaak voor dat er tekenen van ongemak worden waargenomen als er rond dit gebied druk wordt uitgeoefend, of zelfs alleen maar wordt aangeraakt. Bijvoorbeeld het zwiepen met de staart of een gevoelige reactie bij het poetsen van de lendenen kan duiden op kramp en spierspanning in dit gebied. Dit heeft invloed op het vermogen om de achterhand te gebruiken en correct in te buigen. Dit kan met name in de dressuur- en springsport een probleem zijn omdat in deze takken van sport het gebruik van de achterhand essentieel is. Daarom kan het ondersteunen van het comfort van je merrie een groot verschil maken in haar prestaties gedurende haar cycli.
Helaas voor ons valt de hengstigheid periode bijna perfect samen met het outdoor wedstrijdseizoen, omdat de cyclus wordt gestimuleerd door het langer worden van de dagen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je merrie op een vriendelijke manier kunt ondersteunen.
Probeer je merrie in een stabiele kudde te houden. Veranderingen in het groepsverband kunnen onrust veroorzaken de status van de merrie binnen de groep veranderen, wat voor stress kan zorgen. Zorg ervoor dat je je merrie een natuurlijk vezelrijk dieet aanbiedt wat laag is in zetmeel, omdat veel zetmeel ongewenst gedrag kan verergeren. Zorg er ook voor dat je merrie een goede lichaamsscore houdt en niet te dik wordt. Overgewicht kan namelijk zorgen voor een langere periode van hengstigheid en onderzoek heeft aangetoond dat dominante paarden vaak een hogere lichaamsscore hebben. Het is niet duidelijk of de dominantie zorgt voor het overgewicht, maar voor ieder paard geldt dat ze op een gezond gewicht zouden moeten zijn, dus ook de merries. Als aanvulling op het algemene management van het paard wordt ook gerichte voeding voor merries geadviseerd.
Magnesium wordt veel gebruikt als algemene ondersteuning van het welzijn van merries omdat het spieren helpt te ontspannen. Echter werkt magnesium zelden alleen, dus zoek naar een voedingssupplement dat magnesium combineert met natuurlijke kruidenelementen voor hormonaal evenwicht.
Een interessant weetje over kruiden is dat hun naam vaak verwijst naar het effect wat ze hebben. Zo is Vitex Agnus Castus ook wel bekend als Monnikspeper. Dit werd vroeger gebruikt in kloosters om de monniken te helpen gefocust te blijven en zich niet te laten afleiden door minder zedige activiteiten! Niet alleen bij monniken is dit kruid effectief, het kan ook worden toegepast bij onze merries. De hengstigheid zorgt voor een verhoogd libido omdat het een voorbereiding is op voortplanting, wat vaak terug is te zien als flirterig gedrag. Denk hierbij aan afgeleid zijn tijdens het werk, regelmatig urineren, piepen of verlatingsangst. Monnikspeper, ook wel bekend als ‘kuisbes’, helpt de merrie ‘puur en kuis’ en gefocust te blijven. Het werkt goed in synergie met kruiden als Gelderse Roos (crampbark), een kruid dat traditioneel werd gebruikt om comfort te geven aan vrouwen tijdens hun oestrogeencyclus.
Uiteindelijk moeten we respecteren dat de hormooncyclus een natuurlijke eigenschap is die bij onze merries hoort, maar iedere eigenaar van een merrie weet dat ze meer hoogte- dan dieptepunten kan bieden. Met goed management en gerichte voeding kunnen we samen met onze merries ervoor zorgen ze gefocust en comfortabel te houden.